Z dostojnym stręczycielem swoim kształtem i łagodnym smakiem, banany są nieodłącznym elementem wielu diet. Cena oraz dostępność sprzyjają temu, że stanowią one częste zjawisko na naszych stołach. Znamy je dobrze, ale czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek jak i gdzie one rosną? A może zaskoczy Was fakt, że biologicznie jest to jagoda? Poznajmy tę tropikalną roślinę bliżej.

Pochodzenie nazwy i banany z biologicznego punktu widzenia

Określenie „banan”, które tak często pojawia się w naszym języku, jest zapożyczeniem z języka arabskiego, w którym oznacza „palec”. Obserwując kształt tego owocu, nie możemy zaprzeczyć zasadności takiego porównania. Mniej znanym faktem jest jednak to, że z punktu widzenia botaniki, banan jest jagodą, podobnie jak popularne w naszym klimacie truskawki czy borówki. Drzewa banana są de facto rozłożystymi bylinami, a owoc rośnie na nich w charakterystycznym, wielkim kiściu, zasłoniętym od słońca przez duże, zielone liście.

Zakres występowania bananów

Optymalnym środowiskiem do uprawy bananów jest strefa międzyzwrotnikowa, obejmująca Amerykę Południową, Azję oraz Afrykę. Pojawiają się również na terenach położonych bezpośrednio na Oceanie Spokojnym. Z punktu widzenia europejskiego konsumenta, istotne jest również to, że Polacy konsumują przede wszystkim banany z Ekwadoru.

Wielość gatunków bananów i ich zastosowanie

Przeciętna długość bananów, które znajdujemy w sklepach, wynosi od dziesięciu do piętnastu centymetrów. Jednak w naturze spotkać możemy banany mierzące aż trzydzieści centymetrów. Smak, mączystość i zawartość cukrów jest zależna od gatunku owocu. Z niektórych rodzajów bananów otrzymuje się mąkę, inne określane są mianem deserowych i spożywane na surowo, a część traktowana jest jako pasza dla zwierząt.

Uporczywe mity na temat bananów

Głęboko zakorzeniony w świadomości konsumentów mit głosi, że w czarnej końcówce banana znajdują się niebezpieczne dla zdrowia lamblie. W rzeczywistości ta część owocu to nic innego jak pozostałość po okazałym kwiatostanie – w bananach nie ma pasożytów. Wartość odżywcza banana jest zależna od jego wielkości, jak i stopnia dojrzałości owocu.

Drzewa bananowe – rzeczywistość a wyobrażenia

Chociaż botanicznie rzecz ujmując, banan jest jagodą rosnącą na bylinie, w praktyce konsument może kojarzyć go z owocem drzewa. Wie wielu z nas miało okazję podziwiać banany rosnące na drzewach podczas zagranicznych podróży. Niewątpliwie jest to wizyta, która robi wrażenie i zapada w pamięć. Szkoda, że nie mamy możliwości oglądania tego zjawiska na polskich ulicach i podziwiania go na co dzień. Występowanie tak wyjątkowych roślin wprowadzałoby urozmaicenie do naszej szarej rzeczywistości.