Podczas przygotowywania posiłków w domu często wykorzystujemy szereg różnych przypraw. Wypełniają naszą kuchnię smakiem i aromatem, a także dodają charakteru naszym daniom. Ale co dzieje się po skończeniu przypraw? Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z pustym opakowaniem po przyprawach? Może to wydawać się oczywiste, ale sprawa ta jest bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać. W dzisiejszych czasach producenci oferują przyprawy w opakowaniach wykonanych z różnych materiałów, takie jak papier, tworzywa sztuczne, szkło czy mieszaniny różnych tworzyw. Czy te specyficzne opakowania powinny trafiać do jednego kosza na śmieci, czy może ich segregacja zależy od typu opakowania? Które z nich da się przetworzyć, a które nie? Jak nad tym wszystkim zapanować?

Wytyczne dotyczące odpadów w kuchni: Jak prawidłowo segregować opakowania po przyprawach?

Pytanie  do którego kosza należy wrzucić opakowanie po przyprawach może wydawać się skomplikowane, ale odpowiedź na nie zależy w dużej mierze od rodzaju opakowania, nie zaś od zawartości, którą już zużyłeś. Kluczowym czynnikiem, który decyduje o tym, dokąd powinno trafić zużyte opakowanie, jest materiał, z którego jest wykonane. Może to być kosz na odpady zmieszane, segregowane, szklane, bądź inny. Pozwól, że przytoczę kilka konkretnych przykładów:

  • Opakowania papierowe – po zużyciu przyprawy, wyrzucamy je do niebieskiego pojemnika przeznaczonego na odpady papierowe. Pamiętaj jednak, żeby sprawdzić, czy torba nie posiada wyłożenia wykonanego z tworzywa sztucznego!
  • Papierowe opakowania z folią w środku – należy je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Folia połączona z papierem nie nadaje się do efektywnego przetworzenia, więc na tej podstawie wyciągamy wniosek, że najlepszym miejscem dla takich opakowań jest pojemnik na odpady, które nie nadają się do segregacji.
  • Foliowe opakowania przypraw (szczególnie popularne na bazarach i przy sprzedaży wagowej) – powinny trafiać do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Można te opakowania przetworzyć i wykorzystać do produkcji nowych produktów.
  • Szklane opakowania po przyprawach – najlepszym rozwiązaniem jest ich umycie i wielokrotne użytkowanie, na przykład na tę samą przyprawę lub inną. Pamiętajmy, że szkło rozkłada się niezwykle długo, więc jeśli mamy możliwość – lepiej je wykorzystać niż wyrzucać. Czyste szkło nie zatrzymuje zapachu poprzedniej przyprawy, więc możemy bez obaw użyć go ponownie. Przy wyborze przypraw zwracajmy uwagę na to, czy mamy możliwość ich ponownego użycia – niepotrzebnie marnotrawimy zasoby, kupując przyprawy w szklanych pojemnikach, które wyrzucamy po jednym użyciu.

Dodatkowo, na wielu opakowaniach od różnych produktów, w tym przypraw, można znaleźć specjalne oznaczenia, które informują nas o tym, do jakiego pojemnika na odpady powinno trafić opakowanie. Bardzo warto korzystać z tych informacji podanych prosto od producenta – pomagają one rozwiać wszelkie wątpliwości, które mogą pojawić się podczas segregacji odpadów, a dzięki nim odpady trafią dokładnie tam, gdzie powinny.