Mącznik młynarek – nieproszony gość w naszych domach

Zarówno mącznik młynarek, jak i spożywczy mol są owadami często obwinianymi za zanieczyszczenia, które pojawiają się w naszym jedzeniu. Ale mówienie, że te dwa twory są jedynymi złośliwcami może być mało precyzyjne. Poznajmy jednego z najbardziej nieproszonych gości w naszych domach – mącznika młynarka, oraz dowiedzmy się, jak sobie z nim poradzić.

Sylwetka mącznika młynarka

Mącznik młynarek jest chrząszczem, którym cechuje się zdolnością do powodowania dużej destrukcji, zwłaszcza w naszej spiżarni. Jest ciemnobrązowy lub czarny, o typowym, pokrytym drobnymi fałdkami ciele, które często błyszczy się i wygląda na tłuste. Posiada skrzydła, z pomocą których jest w stanie wzlatywać na ogromne wysokości.
Chrząszcz ten jest też niezwykle odporny na niskie temperatury. Choć mącznik młynarek może żyć na wolnym powietrzu, dużo bardziej preferuje perną arenę naszych kuchni i innych miejscach, gdzie jest dużo jedzenia. Samica tego owada składa w ciągu swojego życia nawet do pięciuset jaj, a rozwój jednego chrząszcza trwa około roku.
Z jaj tych chrząszczy wykluwają się larwy mącznika, które są długie i mogą sięgać nawet do trzech centymetrów. Na początku są białe, co sprawia, że są trudne do zauważenia, zwłaszcza w mące, ale z czasem zaczynają przybierać kolor pomarańczowy. Wyposażone w silny aparat gębowy, larwy mącznika potrafią gryźć, chociaż człowiek nie musi obawiać się bezpośredniego kontaktu. To opakowania z jedzeniem są narażone na ten problem.

Jak pokonać mącznika młynarka?

Mączniki są zaskakująco odporne na zarówno gorąco, jak i chłód. W temperaturach powyżej 32 stopni Celsjusza oraz poniżej -5 stopni Celsjusza ich rozwój jest hamowany, ale te owady nie giną. Wobec tego, próby pozbycia się larw lub jaj przez wystawienie jedzenia do lodówki są nieskuteczne. Skutecznym rozwiązaniem jest zamrożenie pokarmu w temperaturze – 25 stopni Celsjusza, co niszczy mączniki.
Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie specjalnego preparatu o działaniu kontaktowym, który wabi zapachem zarówno larwy, jak i dorosłe chrząszcze. Po zjedzeniu, owady giną, co jest niezwykle skuteczne. Należy jednak pamiętać, że jeśli w jedzeniu już są jajka, to po kilku dniach może pojawić się następne pokolenie mączników. Dlatego zaleca się przeprowadzić zabiegi kilka razy i nie myć powierzchni spryskanych preparatem.