Możemy je znaleźć niemal w każdym sklepie, stały się nieodłącznym dodatkiem do najróżniejszych potraw, a na polskim rynku pojawiły się zaledwie około pół wieku temu. Te małe, zielone owoce o charakterystycznej brązowej skórce cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także ze względu na olbrzymie korzyści dla naszego zdrowia. Kiwi to niezwykle bogate źródło witaminy C, a jego smak, zależnie od gatunku i odmiany, może znacznie się różnić. Choć je uwielbiamy, rzadko zastanawiamy się nad tym, skąd wzięło się kiwi i jak rozwija się ten drobny owoc. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu niezwykle fascynującemu tematowi.

Gdzie i jak rośnie kiwi?

Kiwi jest owocem rośliny zwanej aktinidią, która jest znanym również jako agrest chiński. Istnieje wiele odmiennych, jadalnych gatunków tej rośliny, a ten, który znamy jako kiwi, pochodzi z Nowej Zelandii. To tam właśnie na początku XX wieku zaczęto go uprawiać, a uprawa ta szybko rozprzestrzeniła się na całą Europę. Kiwi wywodzi się z rośliny przypominającej winorośl z charakterystycznymi pnączami i drewnopodobnymi pędami pokrytymi krótkimi włoskami. Liście tej rośliny mają eliptyczny kształt i osiągają długość około 20 cm. Kiwi, jeśli jest uprawiane w odpowiednich warunkach, może rosnąć bardzo szybko i energicznie. Pędy tego owocu mogą osiągać średnicę nawet 2,5 cm już po roku.

Nie tylko Nowa Zelandia jest miejscem, gdzie można znaleźć kiwi. Te drobne owoce są uprawiane również we Włoszech, Chile, Grecji, Japonii, Chinach czy Stanach Zjednoczonych. W Chinach, które są ojczyzną kiwi, roślina ta rośnie na terenach górzystych.

Jak rośnie kiwi w doniczce?

Jeżeli marzy ci się posiadanie własnej rośliny kiwi, nie stoi nic na przeszkodzie, żeby zrealizować to marzenie! Uprawa kiwi w doniczce trwa nieco dłużej niż w tradycyjnych warunkach, ale daje ogromną satysfakcję. Sadzonki kiwi, umieszczone w doniczce, mogą zacząć kwitnąć dopiero po trzech latach. W początkowym okresie kwitnienia na nowej roślinie pojawiają się białe kwiaty, które z czasem przekształcają się w owoce. Aby zdążyć zjeść swoje pierwsze kiwi, musisz poczekać około 5 miesięcy od momentu pojawienia się pierwszego owocu.

Przed rozpoczęciem swojej przygody z uprawą kiwi warto dowiedzieć się nieco więcej na temat jego nasion. Te niewielkie, czarne punkty, które znajdują się w środku owocu, powinniśmy namoczyć około 24 godziny przed umieszczeniem ich w ziemi, a następnie przykryć cienką warstwą piasku lub perlitu. Nasiona kiwi można również kupić w sklepach internetowych lub specjalistycznych sklepach roślinnych.