Sztuka podawania alkoholu w kieliszkach

W społeczeństwie utrwaliło się przekonanie, że formalne zasady savoir-vivre są wysoce skomplikowane i dostępne jedynie dla elitarnych kręgów. W praktyce jednak znajomość tych zasad dużo nam ułatwia, szczególnie w kwestii podawania alkoholu na eleganckich przyjęciach. Wybór właściwego kieliszka do danego trunku ma niebagatelne znaczenie – dowodzą tego liczne badania naukowe. Właściwy wybór rodzaju kieliszka nie tylko wyeksponuje walory danego trunku, ale również sprawi, że jego smak będzie bardziej intensywny.

Podział kieliszków

Przede wszystkim, kieliszki różnią się od siebie materiałem, z którego zostały wykonane. Mamy tu do wyboru kieliszki szklane, kryształowe, a ostatnio coraz bardziej modne kieliszki wyprodukowane z tzw. szkła barmańskiego. W codziennym użytku domowym najczęściej spotykane są szklane i kryształowe kieliszki. Ale to oczywiście nie koniec podziału na rodzaje kieliszków! Istnieje multum podziałów, które uwzględniają rodzaj podawanego trunku, typ dania, a nawet charakter okazji, na których mają zostać użyte.

Klasyczny podział kieliszków według ich zastosowań:

  • Kieliszki do wina czerwonego
  • Kieliszki do wina białego
  • Kieliszki do wody
  • Kieliszki do apereitif i win deserowych
  • Kieliszki do szampana
  • Kieliszki do wódki
  • Kieliszki do brandy i koniaku
  • Kieliszki do likierów
  • Kieliszki do martini
  • Kieliszki do margharity
  • Kieliszki do piwa różnego rodzaju
  • Kieliszki / szklanki do whisky

Rola kieliszków w smaku trunku

Kształt kieliszka może wpływać na to, na ile uda nam się wydobyć walory smakowe i aromatyczne danego alkoholu. Dlatego źle dobrany kieliszek może zafałszować odbiór trunku. Dla przykładu, szerokie, pękate kieliszki do czerwonego wina, powinno się trzymać całą dłonią u nasady nóżki, aby ciepło naszej dłoni mogło delikatnie ogrzać wino. Delikatne mieszanie wina w takim kieliszku pozwala uwolnić jego pełen aromat. Ta sama zasada nie dotyczy szampana – jest on podawany w wysmukłych kieliszkach, które są trzymane za nóżkę, aby nie ogrzewać trunku.

Rola kieliszków w degustacji alkoholu

W tym kontekście warto również zwrócić uwagę na to, że podobnie jest z likierami, które powinny być serwowane w kieliszkach o specyficznym kształcie, umożliwiającym długie delektowanie się ich smakiem. Kiedy wlewamy je do kieliszków przeznaczonych do szybkiego wypicia wódki, tracimy smakowy profil likierów. To dobitnie pokazuje, jak kształt kieliszka determinuje smak napoju. Tym bardziej warto więc zainwestować w domowe zestawy kieliszków idealnie przystosowanych do różnych rodzajów alkoholi.