Kurkuma – Droga do zdrowia, zielnika i kulinarnych inspiracji

Wprowadzenie do fascynującego świata kurkumy

Kurkuma, od dawna znana w orientalnej kuchni, zyskuje obecnie coraz większą popularność w naszym kraju, a zastosowanie jej w polskiej kuchni wzrosło w ostatnich latach o blisko kilkaset procent. Dwuaspektowe działanie kurkumy, zarówno jako przyprawy, jak i naturalnego środka wspomagającego zdrowie, doprowadziło do tego, że stała się ona jednym z najchętniej używanych składników w naszych domach. Co więcej, kurkuma zyskuje również popularność jako roślina ozdobna, którą możemy uprawiać w polskich ogrodach – wprowadzając kolor i egzotykę do naszych zielników.

Kurkuma – egzotyczny skarb z Indochin

Kurkuma jest rośliną pochodzącą z Indochin, gdzie jest szeroko uprawiana. Jest blisko spokrewniona z imbirowatymi roślinami, a jej wyrazisty, gorzkawy smak i deepne pomarańczowo-ceglaste barwy, nadają każdemu daniu niepowtarzalny charakter. W Polsce kurkuma uprawiana jest głównie w postaci podgatunku zwanego kurkuma wąskolistna. Jej uprawa nie jest specjalnie wymagająca, a piękny kwiat przyciąga wzrok, zachwycając swoim wyglądem więc wielu entuzjastów zielarstwa traktuje ją jako ozdobę przydomowych zielników.

Zdrowotne właściwości kurkumy

Jednak prawdziwy skarb ukrywa się pod ziemią – kłącze kurkumy, z którego pozyskuje się wyjątkowo cenną kurkuminę, charakteryzującą się specyficznym smakiem i szeregiem właściwości prozdrowotnych. Kurkumina znana jest z szerokiego spektrum działania. Wyniki badań wskazują na liczne korzyści zdrowotne z jej stosowania, które obejmują:

  • likwidowanie grzybów;
  • skuteczne zwalczanie infekcji wirusowych i bakteryjnych;
  • ochronę wątroby i stymulację jej działania;
  • regulację poziomu cukru we krwi;
  • odżywcze właściwości wspomagające trawienie;
  • poprawę zdrowia układu pokarmowego;
  • zwiększenie odporności;
  • pozytywny wpływ na zdrowie oczu;
  • silne właściwości antynowotworowe;

Pomimo tych wielu pozytywnych cech, kurkuma nie jest lekiem i nie powinna być traktowana jako samodzielne leczenie, ale zdecydowanie może być stosowana jako skuteczne i zdrowe wsparcie dla organizmu.

Kurkuma jako naturalny kosmetyk

Kurkuma, oprócz swojego wykorzystania w kuchni i lecznictwie, znalazła również swoje zastosowanie w kosmetykach. Stosowana jest w przygotowywaniu maseczek i olejków regenerujących skórę. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i kojąco, przez co jest doskonała do pielęgnacji cery przebarwionej oraz tłustej. Jej jedynym minusem jest związany z naturalnym barwnikiem – po zastosowaniu maseczek z kurkumy, skóra może nabrać żółtawego odcienia. Na szczęście, wystarczy przykładowo jogurt lub maślanka, aby szybko i skutecznie usunąć ten efekt uboczny.